søndag 20. juli 2008

Tallinn

Forrige helg/uke var jeg 5 dager i Tallinn (Estland) for å ordne jobbting; innkjøp, opplæring, rutiner på lageret, møter, etc. Det ble tid til litt turisme - gamlebyen har mye å utforske; koselige butikker, museer, kaféer og restauranter, små festivaler og konserter, torgdager, gamle hus og kirker fra middelalderen, osv.

Ser vi på Tallinn by som helhet (hvor det bor ca 400.000 av landets 1,3 millioner innbyggere) preges den av at middelalder og moderne tider møtes. Moderne skyskrapere i glass og stål side om side med 5-600 år gamle festningsmurer, eller som på bildet under:

Min kollega Bjørn Torkel jobber på sin laptop med trådløst nettverk, rett foran et av de mange festningsverkene i byen. Følelsen av at moderne tider møter middelalderen var nesten bisarr.


Fra Tallins museum for middelaldertortur. Faktum er at tortur opp gjennom tidende representerer stor menneskelig kreativitet, men også avansert (for den tiden) legevitenskap. Piggene i stolen er akuratt korte nok til at ingen viktige organer ødelegges, og man kan dermed bli sittende i stolen i mange timer, uten å dø.


Den tradisjonelle strekkbenken, her "forbedret" med grove pigger man rullet over. Et menneske kan bli 30 cm lengre i en slik benk, før ledd i armer og skuldre samt muskler ryker tvers av. En god bøddel visste hvor langt man kunne strekke et menneske - gamle, yngre, kvinner, menn, grovbyge og spedbygde hadde alle ulike bristepunkter.


Sveriges ambassade i Gamlebyen i Tallinn. Jeg fant ikke den norske ambassaden.


Torget i gamlebyen en søndag. Det meste som selges er håndtverk, ofte bruksting eller kunst.

Tallinn anbefales for den som vil ha en langweekend borte fra heimen. Det er billig å komme seg dit, og prisene i Estland er omtrent halvparten av norske priser. F.eks. kan man få seg et bra middag for to personer i den verste turistgryta, drikke og dessert inkludert, for under 500 norske kroner. Hotellet vårt kosta 320 kr natta (varm frokost inkludert) og lokalt flaskevann 3-4 kroner. Dessuten er det veldig enkelt å vite hva noe koster; estiske krooner deler man bare i to, og vips har man norske kroner (100 estiske krooner er altså 50 norske). Et tips; ta ikke turistdrosjene som står oppstilt i gamlebyen - de har høyere takster og kan koste 30-50% mer enn de vanlige, hvite drosjene.

1 kommentar:

  1. Den norske ambassaden i Tallinn ligger i utkanten av gamlebyen, rett ved Frihetsplassen (Vabaduse Väljak).
    Norge åpnet ambassade i Tallinn høsten 1991, samme året som Estland gjenvant sin uavhengighet. Nåværende ambassadør Stein Vegard Hagen overrakte sine diplomatiske akkreditiver til den estiske presidenten Arnold Rüütel i november 2005.

    Ambassadens hovedoppgave er å ivareta og fremme Norges interesser i Estland, å arbeide for å opprettholde og videreutvikle kontakt og legge til rette for et fortsatt best mulig forhold mellom Norge og Estland.

    Ambassadens arbeidsfelt inkluderer ulike utenrikspolitiske, samfunnsmessige og økonomiske spørsmål, kultursamarbeid, presse- og informasjonsvirksomhet. Konsulatseksjonen bistår norske borgere med bl.a. utstedelse av pass og andre lands borgere med søknad om bl.a. visum- og bosettingstillatelser.

    Ambassaden har syv ansatte pluss én praktikant. Tre er utsendt fra Norge og fire er lokalt ansatt. I tillegg er ambassaderåd Henrik Foyn Skjerve og forsvarsattaché Svein Ruderaas akkreditert til Estland, men er stasjonert ved ambassaden i Riga.

    Bjørn Bjørnsen (stasjonert i Praha) er ambassadens handelsråd. Tiina Link og Madis Rausi ved Innovasjon Norges kontor arbeider med å fremme norsk næringsliv i Estland og bistår bl.a. norske bedrifter med å etablere seg i Estland.

    Kgl norsk ambassade
    Harju 6
    15054 Tallinn
    Telefon: (+372) 627 1000
    Faks: (+372) 627 1001
    E-post: emb.tallinn@mfa.no

    Åpningstider:
    Ambassaden: Mandag - Fredag 9:00 - 16:00
    Konsulære saker: Mandag, Onsdag, Fredag 9:00 - 16:00

    Hvordan kontakter du ambassaden utenom åpningstid?
    Ved nødstilfeller kan ambassadens utsendte personale nås på telefonnummer som oppgis på ambassadens telefonsvarer.

    Helligdager - ambassaden stengt
    1. januar - nyttårsdag
    24. februar - uavhengighetsdag (estisk)
    Påske - langfredag til 2. påskedag
    1. mai - off. høgtidsdag
    17. mai - grunnlovsdag
    Pinse - 2. pinsedag
    23. juni - seiersdag (estisk)
    24. juni - midtsommerdag
    20. august - markering av at Estland gjenvant sin uavhengighet
    25.-26. desember - jul
    (Mellom jul og nyttår er åpningstiden redusert.)

    SvarSlett