mandag 21. januar 2013

Mat som ikke finnes i Sverige

Etter noen år som bosatt i Sverige vil man jo savne noen ting, for eksempel norsk mat. Svensk og norsk mat er jo ganske lik, men forskjellen ligger i detaljene. For eksempel at svenskene ikke spiser brødmat på samme måte som oss - brød er ofte tilbehør til annen mat, eller som en liten del av et måltid der grøt eller musli utgjør de andre delene. Eller så blir brød sett på bare som mellommåltid.

Eksempler på mat som ikke finnes i Sverige:
 • Lompe/lefse
  Sverige har ikke noe som kan sidestilles med lomper eller lefser. Når man spiser pølser, er det bare pølsebrød man kan velge. Det vil si, man velger ikke pølsebrød, det blir brød automatisk. Det nermeste svenskene kommer lomper og lefser er "tunnbrød" som enten er som et tynt knekkebrød (hardt tunnbrød) eller som en veldig tjukk lefse (mykt tunnbrød), og da brukes det i steden for brødskiver.
 • Nugatti og sjokoladepålegg
  I en norsk matbutikk finner man 7-8 forskjellige typer sjokoladepålegg; Nugatti, Hapå, Sjokade og varianter av disse, pluss utenlandske merker soms MilkyWay og Nutella. I Sverige anser man ikke at sjokolade kan brukes på brødskiver, og f.eks. Leelene hadde aldri spist sjokolade på brød før hun kom i kontakt med norske matvaner. I en svensk matbutikk finner man kanskje bare Nutella og en lavprisvariant, altså to typer tilsammen, men da er meningen at det skal brukes som kakefyll.
 • Fårekjøtt
  Siden svenskene ikke har middagsretten fårikål, har de heller ikke fårekjøtt stykket opp i passende biter. Generelt sett brukes fårekjøtt veldig lite i Sverige. "Det smaker ullgenser" sier svenskene om fårekjøtt. Skal man lage fårikål i Sverige, må man lete litt etter fårekoteletter, noe som ikke alltid finnes, og skjære opp i passende biter.
 • Rømme
  Svenskene har ikke et melkeprodukt som er identisk med rømme. Mange nordmenn tror at gräddfil er det samme som rømme, men det er det ikke! Gräddfil kan nemlig ikke kokes slik rømme kan, og kan derfor ikke brukes til rømmegrøt. Gräddfil kan sammenliknes med rømme når det brukes kaldt. Til varme retter og rømmegrøt må man faktisk bruke creme fraiche.
 • Gelé/gelépulver
  Denne vanlige norske desserten finnes ikke i Sverige, hverken som ferdig produkt eller som pulver, hvertfall ikke i vanlige butikker, noe som er veldig overraskende ettersom den er vanlig i mange andre land. Skal man lage kaker eller desserter med gelé må man bruke vanlig nøytrale gelatinplater eller gelatinpulver, og tilsette smaker selv.
 • Medisterdeig
  Denne formen for malt kjøtt har jeg aldri sett i Sverige, og dermed blir det vanskelig å lage hjemmelagede kjøttkaker og pølser.
 • Fiskekaker og fiskepudding
  Svenskene har fiskeboller, men hvis du vil ha fiskekaker, er det eneste som går å få kjøpt importert fra Norge. Svenskene har altså ikke sin egen form for fiskekaker, ei heller fiskepudding.
 • Kransekake
  Dette er en norsk-dansk oppfinnelse, og svenskene har ikke noe som likner på kransekake. Kjeks og bakverk med mandel i er ikke ukjent, men hverken ringer, pinner, "byggverk" eller kuler som kan kalles kranse-etellerannet finnes å få kjøpt. Svenskene bruker mandelmasse (en slags marsipandeig) i andre kaker, f.eks. fastelavensboller som de kaller semler.

1 kommentar:

 1. Så usselt det er i Sverige ;-)) men god mottimel og flesk har døm....

  SvarSlett