mandag 25. juni 2012

Ansatt, ikke insatt

Nå har jeg gjort ferdig min tredje uke som "kriminalvårdare" (fengselsvakt) på Saltvik, Sveriges nyeste fengsel, som ligger i Härnösand, 6 mil nord for Sundsvall. Der finnes avdelinger for varetekt (häkte), soning (anstalt) og sikkerhetsavdeling for kriminelle med høy risiko. Fengselet er en av Sveriges største, med ca 140 celler og ca 250 ansatte, og er én av tre fengsler med høyeste sikkerhetsnivå, nivå ett.

På disse tre ukene har jeg jobbet på häktet, der man sitter mens politiet etterforsker lovbrudd og rettsakene pågår, altså fram til man blir dømt. I en domstol kan man selvsagt slippes fri også, men blir man dømt til soning havner man på anstalt, men ikke nødvendigvis i Saltvik, men hvor som helst i landet avhengig av hvor det finnes ledig plass og hvor man selv vil sitte. Med andre ord kan flere av de som sitter i häktet være uskyldige, selv om de fleste nok ikke er det. Jeg jobber daglig med påståtte mordere, voldteksmenn, konemisshandlere, svindlere, biltyver og ranere. De fleste oppfører seg nogenlunde pent, og de som ikke gjør det, er mer sure og irriterte enn farlige. Flere av dem er til og med ganske hyggelige.

Arbeidsoppgavene på häktet går ut på hovedsaklig tre ting:
  • Sikkerhet
    For eksempel, utføre ulike kontroller eller sørge for at folk som ikke får lov til å treffe hverandre, ikke får mulighet til det. Dette er bestemt av en dommer, og vi må da følge bestemte rutiner. Sikkerhetsrutinene er ekstremt mange, sikkert flere hundre hver eneste dag.
  • Service
    Dette er alt fra å servere mat tre ganger om dagen eller finne fram sengetøy til nye gjester, til å ta imot kioskbestillinger. Det er også en service å tilby arbeid, som er frivillig på häktet men obligatorisk på anstalt. Man tjener i underkant av 300 kr i uka om man jobber.
  • Rettigheter
    Klientene har rett til for eksempel å være ute i friluft hver dag, få møte lege eller sykesøster (som finnes i fengselet), ringe til advokat eller trygdekontor, etc. Alt dette skal organiseres på en sikker måte, og det tar tid.
De fleste dagene er det mye som skal ordnes. Noe av det er rent mas, annet er praktisk hjelp og noe er mer av sosial art. Som kriminalvårdare blir man en mellomting mellom vakt og sekretær. Litt andre arbeidsoppgaver kan det bli i juli, da skal jeg være "frilanser" på ulike avdelinger, ikke bare i varetekten. På anstalten finnes det flere avdelinger som behøver ekstra personell på sommeren. Men i august er det tilbake til varetekten igjen.

 Trykk på bildet for större versjon.
  

1 kommentar:

mamma sa...

Høres ut som en givende jobb...å hjelpe de som har kommet "litt" galt ut. Stolt av deg, klem !