fredag 6. juni 2014

Nasjonaldagen 2014

I dag er det svensk nasjonaldag, og tradisjonen tro kommer en liten rapport fra feiringen i Sundsvall. 

Feiringen her er en av de største i Sverige, men det virker som om det var færre folk ute i gatene i år, og desto flere på restaurantene. Kanskje vi bare kom på feil tidspunkt?

Som vanlig vet ikke svenskene hvorfor de feirer dagen sin. Er det det svenske flagget som skal feires? En gammel konge? Datoen for et eller annet slag? En veldig stor prosentandel vet det ikke, med mindre de slår det opp i en bok. Den offisielle bakgrunnen for nasjonaldagen er to: Gustav Vasa ble denne datoen valgt til Sveriges konge i 1523 (etter Kalmarunionen med Norge og Danmark) og Sverige ble dermed et selvstendig land, og stiftelsen av ny regjeringsform samme dato i 1809 (altså ny grunnlov som opphevet kongens eneveldige makt og innførte demokrati). Tidligere var 6. juni Svenska Flaggans Dag da man feiret de to historiske hendelsene, men IKKE nasjonaldag. Nasjonaldag ble den først i 1983 og fridag først i 2005.

Her i Sundsvall var det som vanlig stor kulturfestival, med jazzorkester, utstilling av billedkunst, veteranbilparade, danseoppvisning og boder med lokalprodusert mat. Foreninger fikk også vist seg fram, og nysvensker fikk utlevert diplomer som bevis for statsborgerskapet sitt. Det var taler fra torgscenen og lokale artister. Den største forskjellen på norsk og svensk nasjonaldagsfeiring er nok at i Norge deltar folk i opptåg og parader, mens i Sverige samles folk for å se og høre på noe. Det feiringene kanskje har til felles er at familier samles og spiser mat, enten det er på restaurant eller hjemme foran grillen.

Skal jeg rette én kritikk mot feiringen i Sundsvall, synes jeg det var unødvendig å la en bilforhandler stille ut 2014-modellene i en av hovedgatene. Disse bilene stod sammen med fine veteranbiler, men hadde egentlig ikke noe der å gjøre. Nå ble kommunens offisielle feiring en reklamekanal for kommersielle aktører, noe jeg synes de burde holde seg for god for. Ganske enkelt upassende for en dag som burde handle om andre ting enn å selge biler. Det holder at lakrisbodene og pølsekioskene hadde årets største dag i dag.










    

Ingen kommentarer: