lørdag 7. juni 2008

Svensk nasjonaldag

I dag feiret vi svensk nasjonaldag, altså 6. juni. Man kaller det bare nationaldagen her. For svenskene er dette en relativt ny foreteelse. Faktisk hadde ikke Sverige noen nasjonaldag i det hele tatt før i 1983. Før det hadde man feiret Svenska Flaggans Dag, men det var hverken en offisiell nasjonaldag og heller ingen fridag. 6. juni ble heller ingen fridag før i 2005, så i år var det bare tredje året at svenskene hadde fri på nasjonaldagen og kunne feire ordentlig.Leelene og jeg tok oss en tur til sentrum for å se på festivitasen. Det var varmt og fint hele dagen, en perfekt sommerdag, så mange folk var ute i gatene. En svensk nasjonaldag er mindre formell og mindre seremoniell enn den norske, og kommunene lager opplegg etter eget hode. I Sundsvall hadde man rigget opp en scene på torget hvor og Idol-Ola, kor, musikere, dansere og orkestre fikk opptre, sammen med taler fra lokale kjendiser. Sveriges mest kjenne kordirigent, Kjell Lönnå, var "programleder".

I tillegg hadde lag, foreninger og klubber satt opp boder hvor man fikk presentere seg og sine formål. Det var alt fra avholdsbevegelsen til Røde Kors og idrettsklubber. Veteranbilklubben var der også, jeg tror det eldste bilen var en Overland fra 1927.

Alle kiosker var åpne og køene for å få seg is og brus var minst 10 meter!Sveriges nasjonaldag i Sundsvall fortonet seg med norske øyne mer som en blanding av festival og torgdag. Det var f.eks. ikke noe barnetog eller russetog, men en parade hvor idrettslag, foreninger og organisasjoner gikk gjennom gatene, mest for å markedsføre seg selv og vise at de finnes. Et norsk korps var leid inn for å gi den rette svungen over paraden! (Svenskene innrømmer at de har mye å lære av nordmenn når det gjelder nasjonaldagsfeiring - Sundsvall var nemlig ikke den eneste byen som hadde hyret inn norske korps.)

På kvelden skulle vi spise ekte svensk sommermat, og da ble det selvsagt ferskpotatis og sild. Leelene ordnet på kjøkkenet og duket på balkongen, slik at vi kunne nyte den friske kveldslufte. Det ble ikke spekesild, men såkalt nedlagt sild; hvitløksild, løksild og dillsild. Altså sursild med diverse krydderier oppi.Alt i alt en fin og koselig dag. Vi fikk oss dessuten enn softis på torget, så da ble det godkjent med norske ekspertøyne også!

Ingen kommentarer: