torsdag 19. juni 2008

Moro med mat

Som diabetiker er man stadig på jakt etter mat som er sunt, og for et par uker siden fant vi noe på ICA som heter mathavre og mathvete. Dette ser ut som hele korn av hvete og havre, altså ikke "helkorn"-mel som man baker med, men rett og slett hele korn, nesten rett fra aksene.


Man koker dem i 12-15 minutter og man får da smakfulle karbohydrater som kan erstatte ris, coscos, bulgur, poteter, pasta og annet som har høy GI-verdi. Faktisk har mathavre og mathvete ekstremt god effekt på blodsukkeret til å være karbohydrater; blodsukkernivået stiger nesten ingenting, kanskje 1 enhet, i motsetning til pasta, poteter og ris som gir en stigning på 5-6-7 enheter.

I tillegg får man i seg mye fiber, og de setter seg ikke fast i gryta heller, om man koker dem for lenge. Det er også billig. Så det kan nesten ikke bli bedre.

Man også kan bruke mathvete og mathavre i salater, til å spe ut kjøttkaker med, i supper, eller i paella.

Litt morsomt er det også at den typen vi har kjøpt lages av Frebaco i Lidkøping, så for Leelene er det neste som å spiste "lokal mat". Jeg vet ikke om mathvete eller mathavre finnes i Norge, eller hva det heter der.

En annen ting vi har funnet er hummus. Dette er et pålegg til brød som kommer fra arabiske land. Det består av kikerter most til en krem og blandet med moste sesamfrø. Sammen blir det et kremaktig og mildt smørepålegg som man kan ha rett på brødskiva, eller oppå kjøttpålegg istedenfor majones. Man kan også ha det som dip til snacks og grønnsaker, som garnityr til kjøtt og kylling, som smakstilsetter i sauser, og mye annet.

Hummus smaker godt men er i tillegg mager på fett, har ingen gluten eller laktose, har veldig lav GI og er 100% vegetarisk.

Med tanke på at nesten 20% av Sveriges befolkning har innvandrerbakgrunn, er det ikke rart at hummus finnes i butikkene. Men prøv selv..... og synes du ikke vegetarisk dip høres godt ut, kan du jo bare prøve det sammen med potetgull. Mye sunnere enn ostedip! Du kan krydre selv og blande i hvitløk, gressløk og grønnsaker etter egen gane.


Smaklig måltid, som svenskene sier!

2 kommentarer:

Oxis sa...

En ny blog yippih! Forhåpentligvis blir dere flinkere en oss i lengden :)
Som du sa, lages humus av kikkerter, så hvorfor ikke lage den selv, siden dere styrrer regelmessig med kikkerter i fallafel?
Jeg kommer senere med ett oppskrift (står hjemme bak Cumin kridder boksen :p)

Glenn sa...

Send oss oppskrift på humus, så kan vi lage det også, men det er veeeldig enkelt å kjøpe ferdig!