fredag 4. juli 2008

Kriminell sommer

Vi nordmenn er bevisst på at påsken er den store krimsesongen i Norge, og vi er nesten litt stolte av det. Det er noe særnorskt med påskekrim! Men svenskene er ikke værre, og deres krimsesong er lengre; hele sommeren!


Nå i sommer vil det svenske folk ha lett underholdning på tv, og hva er vel da bedre enn krim- og politiserier. Svenskene elsker mordetterforskning, det viser de mange filmene om Beck, Wallander, Huss, Hassel, Winter og hva de nå heter. I tillegg sendes det mye engelsk krim på tv; Morse, Frost, Sherlock Holmes, Foyle, Miss Marple, Midsomer Murders, Dalziel & Pascoe, Lynley, etc.

Bare på de to statskanalene "ettan" og "tvåan" går det akuratt nå - hver uke i sommer - ikke mindre enn ni ulike politi- og kriminalserier. Det er én tysk, én italiensk, én svensk, fire britiske og to amerikanske serier.

Den mest populære serien for tiden er Midsomer Murders, som i Norge går på TV2 med John "Bergerac" Nettles i hovedrollen som politimann på den engelske landsbygda, der det alltid begås et par oppfinnsomme mord i hver episode. Denne serien er en "riktig langåkare" og har gått hvert år siden 1997. Serien sendes i beste sendetid på tirsdager kl 21.00, rett etter Sveriges mest populære TV-program om sommeren, Allsång på Skansen. Rundt to millioner svensker ser hver episode.


I denne sammengheng må det nevnes en nordisk rekord; filmserien om politimannen Beck (basert på Sjöwall og Wahlöös figurer) er blitt så lang som 32 filmer, laget mellom 1967 og 2007. De 24 nyeste av disse har Peter Haber i hovedrollen og ble innspilt mellom 1997 og 2007, og viser igjen hvor stort markedet er for kriminalfilmer i Sverige.

Selvsagt finnes det en drøss med krimforfattere her også. De fleste kjenner nok til Henning Mankell, mens andre kjente er Steig Larsson, Camilla Läckberg, Leif GW Persson, Liza Marklund, Håkan Nesser, Arne Dahl osv. De norske krimdronningene Anne Holdt og Unni Lindell er også populære her borte. Jan Guillo regnes ikke som kriminalforfatter, han skriver mer action, thrillere og historiske bøker.

Leelene er ikke så glad i krim, men har lovt å se alle Midsomer Murders hvis jeg kan lide meg gjennom alle episodene av Allsang på Skansen, der gamle viser, svisker, danseband og popmusikk blandes i "skjønn" forening :-)

Ingen kommentarer: