lørdag 16. januar 2010

Siste rest av julen

Det går rykter om at jeg skriver mye om mat i denne bloggen, så da får jeg vel oppfylle den forventningen! Etter mye om og men har vi nemlig klart å oppspore noe som likner på norsk juleribbe her i Sundsvall. Svenskene spiser ikke ribbe til jul som vi gjør, bare veldig tynne "revbenspjäll" som nesten ikke har noe kjøtt på seg. Og selv det er ikke typisk julemat. Vi måtte derfor be ferskvaredisken på ICA-butikken ta inn en hel gris, som de skar opp etter anvisninger og beskrivelser.


Resultatet ble "sidfläsk med revben och svål" som altså er det svenske uttrykket for juleribbe (eller tynnribbe). Resultatet ble 2.4 kilo til 50 kr kiloen som jeg hentet på torsdag. Den har nå ligget marinert i salt og pepper i to døgn, og i dag stekte vi den som en siste avrunding av jula. Vi brukte Hellstrøm-metoden, så svoren ble skikkelig sprø og god! Det ble et skikkelig saftig stykke kjøtt, som gikk ned sammen med apotekets luksussennep, poteter og ertestuing.Resten tar vi til middag i morgen kveld, da også med mormors hjemmebakte lefser.

I morgen gjør vi slutt på julekaker og lefse som ble igjen etter jula. Juleavslutningsdagen 20. dag Knut var riktignok på onsdag, men vi drøyde det til helgen. Nå er også julepynten tatt ned, så nå blir det vassgraut og mørkt i krokene fram til påske!

2 kommentarer:

Mamma sa...

nam nam nam...dette ser utrolig gøtt ut.... det blir du som lager ribba neste år...så steiker Mormor og jeg lefsa..;-))

mamma sa...

Å du... det er jo fantastisk at du lærer opp svenskene til å skjære ribba av grisen...hi hi