onsdag 6. januar 2010

Trettendagen

Onsdag 6. januar er for de fleste mennesker ikke en spesiell dag, men i Sverige er denne dagen ikke bare spesiell, den er også en rød fridag! Midt i uka, rett etter jul og nyttår, hva gjør en fridag der?

"Trettonde dag jul" eller trettondagen er altså den 13. dagen etter julaften, og i Sverige feires dette med underholdning på TV og ikke minst fri fra jobben. Noen går i kirken, mens andre slapper av hjemme med julekakerester. Noen få andre land feirer denne dagen, blant annet Danmark, Hellas, og Antillene. De fleste andre kristne land har dagen i sin kalender, men det er som oftest ingen offisiell og formell feiring.

Trettondagen er den siste store helgedagen i den kirkelige feiringen av julen, og ble innført på 300-tallet da man forandret Jesu fødselsdag fra 6. januar til 25. desember. Man omvandlet 6. januar til Jesu dåpsdag i steden. I følge Matteus evangelium i Bibelen var det denne dagen at de tre vise menn kom til stallen i Jerusalem og fikk se Jesusbarnet for første gang. Derfor kalles dagen i noen land, inkludert Norge, for Helligtrekongersdag (selv den opprinnelige bibelteksten hverken sier noe om konger, at de var hellige eller at de var tre) og i andre land for epifania, som er gresk og betyr åpenbaring. Fram til 1770 var dagen en offentlig helligdag også i Norge.

Om en uke er det Tjuende dag jul, og da skal julens siste rester være ute. Dette er ikke en helligdag i Sverige, men man bedriver "juletreplyndring" og tar ned julepynten. I Värmland har man en tradisjon for at barna kler seg ut som julebukker og tigger godteri.

I vår kåk har vi ikke planlagt noe annet enn å slappe av på Trettondagen. Muligens går det ned noen klementiner og smultringer.

Ingen kommentarer: