mandag 16. august 2010

Fil, fil og mer fil

Her i Sverige finnes det mye rart, som jeg ofte påpeker for Leelene (hun mener selvsagt at det er i Norge det er mye rart). Blant annet finnes det en masse melkeprodukter som heter noe med "fil". Her skal jeg forklare hva som finnes og hva det er for noe, fordi det finnes nemlig endel misforståelser.


Fil eller filmjölk
Dette er en tjukk, syrnet melk som likner litt på norsk kulturmelk, men er ikke så syrlig. Filmjölk er omtrent like søt i smaken som vanlig melk. Brukes til å drikke, på frokostblandinger eller som væske i brød og bakst.

Filbunke
Dette er også syrnet melk, som har en litt puddingaktig konsistens. Brukes til frokost eller mellommåltid sammen med frukt eller syltetøy, omtrent som yogurt. 

Långfil
Dette er en ekstra tjukk og ekstra syrlig kulturmelk. Den er så tjukk og seig at man nesten ikke får den ut av kartongen. Mer morsom enn god.

Gräddfil
Dette er det nermeste svenskene kommer rømme, men mange nordmenn tror at gräddfil er det samme som rømme, men det er det ikke! Gräddfil kan nemlig ikke kokes slik rømme kan, og kan derfor ikke brukes til rømmegrøt. Gräddfil kan sammenliknes med rømme når det brukes kaldt. Til varme retter og rømmegrøt må man faktisk bruke creme fraiche. Svenskene har faktisk ikke noe produkt som er eksakt som norsk rømme! Gräddfil må heller ikke forveksles med grädde, som helt enkelt er fløte.

Et helt nytt produkt på det svenske markedet er smetana, som likner mer på rømme enn noe annet svenskene har. Fettprosenten er omtrent den samme som i seterrømme og den kan kokes opp. Smetana er egentlig finsk-russisk. Det er altså smetana dere skal kjøpe i Sverige om dere skal lage rømmegrøt (eller creme fraiche, som har nesten alle rømmens egenskaper, bortsett fra at fettet ikke skilles ut ved koking), ikke gräddfil.

Ingen kommentarer: