søndag 18. mai 2014

Den tradisjonelle 17. mai-ribba

I går var det 17. mai, og ikke bare en vanlig 17. mai men faktisk 200-årsjubileum for Norges grunnlov. Vi gikk ikke i tog, men tok fram selveste juleribba som hadde ligget i frysern siden tidlig i januar. Nå skulle den til pers! På torsdag ble det krydret med salt, pepper, dill, oregano og hvitløk, og så bar det inn i ovnen på 110 grader i 7 timer. Du kan jo tenke deg resultatet selv!17. mai-ribba ble etterfulgt av en bløtkake, eller "bløtkake" siden den var langtfra tradisjonell med piska krem og jordbær.

Man starter med en tom kakebunn i tre lag, enten kjøpt eller hjemmelaget. Jeg laget først en bunn selv, men det ble ikke stor nok, så vi kjøpte en bunn i butikken.
Så smører man på fyll, i dette tilfellet hjemmelaget pæremarmelade på den første av kakas tre etasjer.
Sjokolade smeltes i vannbad. Man kan bruke nesten hva som helst, men her er det lys kokesjokolade og litt mørk spisesjokolade.
Etasje nummer to fikk bananmos på seg, men siden banan mørkner fort rakk jeg ikke å ta bilde. På tredje etasje, altså øverst, la jeg på først et lag med peanøttsmør, deretter et lag med smeltet sjokolade.

Så laget jeg en miks av kvarg (syrnet rømmeaktig mykost), vanlig mykost naturell, smeltet hvit sjokolade og melis. Dette ble smurt opp og rundt kaka. Tanken var å unnga den vanlige fløtekremen.
Sånn er altså oppbygningen.

Ferdig!

Ingen kommentarer: