torsdag 1. mai 2014

Valborg

I dag er det første mai, som er en fridag i Sverige på lik linje med Norge, men i går var det Valborg, eller Valborgsmässoafton som det heter offisielt.  Dagen feires ikke i Norge, men i Sverige er det en stor dag med folkefest i parker og torg, og eget tv-program i beste sendetid.

Historisk sett er dagen til minne om Valborg, en nonne som ble helgen i år 870 og som senere ble forbundet med kampen mot hekser. Å tenne bål i middelalderen på denne dagen, den siste dagen i april, skulle beskytte mot hekser. I dag er Valborg mer slik at man sparker ut vinteren og hilser sommeren velkommen. En slags vårfest, helt enkelt. Valborgdagen er en rød dag i Sverige, og det er faktisk lov med både kinaputter og fyrverkeri den dagen.

Vi har ikke feiret Valborg noe spesielt før, så denne gangen valgte vi å reise opp till Norra Berget der kommunen arrangerte feiring med stort bål, korsang, artister på en scene og taler. Som noen av bildene viser, haglet det, til tross for at dagen er ment å markere at sommeren er rett rundt hjørnet. Konferansieren sa "velkommen til lille julaften!"

Jeg anslår at rundt 1000 personer hadde tok turen til Norra Berget i går. Kommunen hadde satt opp gratisbusser fra sentrum, og det var ikke lov å kjøre biler dit opp. Det systemet fungerte bra!








Ingen kommentarer: