onsdag 3. desember 2008

Hvilken dag er det i dag.....???

Det går rykter om at Leelene og jeg har en spesiell rutine for middagsmat. Jeg kan herved bekrefte at ja, vi har en spesiell rutine. Den går ut på at vi hver torsdag utarbeider en liste over middagsmat vi skal ha uka etter. Fredag er nemlig dagen for storhandling, så lista må bli ferdig på torsdag.

Opplegget er slik:
  • Mandager og tirsdager spiser vi bare vegetarisk mat, dette kan være alt fra tomatbønner med grovbrød til vegetariske pølser. Ofte er det stekte epler med i bildet. Soppstuing, grønnsaksalater, hjemmelaget falafel, løksuppe, pannekaker eller omelett går det også endel av.
  • Onsdager og torsdager er det fiskedag. Leelenes spesialitet er noe vi kaller "alaska pollock gryte" som er mer en slags grøt laget av hvit fisk og karrisaus. Serveres med mathvete eller couscous. Annet som kan serveres på en fiskedag er fiskeboller, fiskepinner, stekt strømming (sild), stekt eller grillet laks, en eller annen type panert torsk, eller fiskesuppe.
  • Fredager er kyllingdagen, men alt laget på dyr med fjær går ann; kyllingpølser, kalkunfilet, hønsefrikassé, grillkylling, osv. En gang lagde vi Flygande Jakob, en rett bestående av stekt kyllingfilet, banan og peanøtter. Nam!
  • Lørdag og søndag er dagene for alt annet, spesielt usunne ting som vi ikke synes hverdagene skal få for mye av. Hjemmelaget hamburger, hjemmelaget pizza, kompe, tacos/pita, pølser og lompe, kjøttkaker/kjøttbullar med ertestuing, varme ostesmørbrød eller nesten hva som helst som ikke hører til mellom mandag og fredag.
Lørdager og søndager har vi av og til også "fika", det vil si et mellommåltid ved 4-5 tiden som består av kake eller kjeks eller vafler eller is, sammen med te eller Oboymelk. Som dere skjønner er det i helgene jeg tar ekstra insulindose :-)

Man skulle kanskje tro at et såpass inndelt mønster gjør det vanskelig å komme på nye middagsretter, men det er faktisk tvert om. Når man har færre ting å velge blandt, for eksempel bare fisk, er det mye enklere å velge én rett framfor å ha valget mellom kjøtt, fisk, fugl eller vegetarisk. Man får liksom ikke 500 middager å velge fra, noe som er slitsomt, men "bare" 50, liksom. Man kan bruke konsentrasjonen sin på å finne på noe artig innenfor et bregrenset området, og det gjør det enklere enn å vurdere pannekaker opp mot kjøttkaker eller fiskekaker.

Som nevnt gjør vi storhandling på fredager, dette innkjøpet resulterer i 3-4 bæreposer som dekker alt vi trenger i helga og fram til neste fredag. Noen ting må vi supplere med fra Tempo, som ligger 2 minutters gange unna, som brød, poteter, melk og andre ferskvarer. Gjerne også pålegg mot slutten av uka. Men ellers gjøres 80% av matinnkjøp på Ica i Kvissleby, Ica i Nacksta, Willys på Häffnervägen, eller noen av de andre store matbutikkene. Vi har 6 store matbutikker å velge blandt + lille Tempo rett rundt hjørnet.

Ingen kommentarer: