lørdag 7. februar 2009

Ett år i Sverige

Nå har jeg bodd drøyt ett år i Sverige - 14 måneder - så hvordan er det egentlig å bo her? Er det egentlig noe forskjell fra Norge? Jeg kan tenke meg at John opplever større forskjeller i Singapore, men Sverige er ikke så likt Norge som man ofte tror.

Forskjellene ligger i nyansene, hovedsaklig. Sverige er selvsagt veldig likt Norge fordi vi er naboer, har stort sett samme kultur og historie, og er ofte det samme markedet for tjenester og produkter. Men la meg si litt om noen forskjeller.

Politikk
Det kan virke som om svenske politikere er glade i reformer, nye lover og forandringer. Det innføres stadig nye lover og regler, og mange av dem påvirker folk direkte. I Norge kan det ofte virke som om det ikke spiller noen rolle hvem som regjerer, og det kan virke som mer stabilitet i resultatete av politikken. Men i Sverige liker politikerne å reformere. Jeg oppfatter det meste som negative reformer.

Shopping
At Sverige er et større land enn Norge og dessuten med i EU merkes fort i butikkene. Nordmenn tenker kanskje på Sverige som en land med billig kjøtt, sprit og godis men en annen ting man legger merke til er vareutvalget. Dette kommer også av at nesten hver femte svenske er av utenlandsk opprinnelige; man finner ofte endel innvandrermat i butikkene, og det kan være morsomt å smake på. I tillegg virker det som om svenske matprodusenter finner på nye produkter oftere enn i Norge. Det kommer mye oster eller nye typer brød hver måned, liksom. Dette gjør at man ikke har problemer med å velge noe nytt og spennende, men også at man risikerer at ens favorittyogurt blir borte etter et par år. Også på andre ting enn mat er det større vareutvalg enn i Norge, hvertfall i byene. Man merker det også på tjenester og på nettet.

Teknikk
Det sies at svenskene er et ingeniørfolk. Det merkes på alt fra bredbånd (som er sponset av staten og bygget ut mye mer enn i Norge) til biler og diverse utstyr man kan kjøpe. Det drives også veldig mye forskning i Sverige, fordi man ikke har olje å lene seg på og dermed må finne opp nye ting. Svenskene er gode på miljøteknikk (vi har gratis varme og vann som følge av fjernteknikk) og medisinsk forskning. Det synes at svenskene ikke har en stor fiske- og oljeindustri som de kan tjene penger på, derfor er flere sysselsatt med teknologi, forskning og utvikling enn i Norge.

Helse
Det sies også at svenskene er et deprimert folkeslag. Mange er sjuke og offer og akker seg, og helsevesenet bygges stadig ned. For eksempel skal min lokale helsesentral legges ned i løpet av året, så jeg må reise dobbelt så langt som i dag for å ta blodprøver (det blir ikke mer enn 8 km likevel, så det er ikke et stort problem for oss unge og spreke). Og jeg måtte betale 82 kr per døgn jeg var innlagt på sykehus sist høst. Jeg tror det totalt sett er dyrere å være sjuk i Sverige enn i Norge, selv om behandlingen man får er minst like bra som i Norge.

Geografi
Det er kjent for de fleste at Sverige har mindre fjell, nesten ingen ordentlige fjorder og strakere veier enn Norge. Dette stemmer. Sverige er således ikke bare et land på andre siden av grensen, men har en annen natur i store deler av landet. Mer flatt, mer skog, mer skjærgård, og selvsagt bedre veier som følge av at det ligger mindre stein over alt. Dette er ikke minst tydelig fra Vänern og sørover.

Selvfølelse
Jeg vet ikke om det er vanlig blant folk her å hevde det, men i media hevdes det ofte at Sverige er best i ditt og i verdenstoppen i datt. Det aller "morsomste" som media liker å trekke fram er at Sverige er verdens beste på likestilling, verdens beste på miljø og verdens beste på innvandring. Det gikk så langt at SVT lagde en ironisk programserie som het "Verdens beste land" hvor man dissikerte myten om Sverige som verdens beste land å bo i. Riktignok har Sverige mange rettigheter og fordeler på papiret, men hvorfor er da så mange så deprimerte? Jeg tror at Sverige, som er storebror i Norden, har fått bittelitt stormannsgalskap og ikke helt skjønt at de i verdenssammenheng er et bitte lite land. "Beviset" er at de i Eurovision Song Contest i både 2007 og 2008 havnet på 18. plass selv om de sendte sine favorittartister. Det hjelper ikke å komme fra Sverige når man kjemper mot Frankrike, Tyskland, Polen eller Russland!

Nå akter jeg å bo her i et drøyt år til, minst, og vil sikkert se enda flere forskjeller på Norge og Sverige da. I det minste gjør det alt litt mer interessant enn å spise kneip med gauda, om du skjønner!

Ingen kommentarer: