torsdag 19. februar 2009

Gobble-gobble!

For tre uker siden bestemte Leelene og jeg meg for at vi ikke hadde spist nok kalkun i jula. Vi kjøpte derfor en ny kalkun for et par uker siden, for å forlenge jula liksom, eller spise noe vi ikke hadde spist i Sundsvall før. Kalkun hører liksom jul eller nyttår til, så det står ikke på plakaten til daglig.

Så ble det tid for kalkun; sist fredag gikk 4.6 kg svensk kalkun inn i ovnen og ble ferdig etter ca 3.5 timer, innsmurt med creme fraiche etter alle kunstens regler (vi fant ikke laktosefri rømme denne gangen). Vi droppa den vanlige stuffingen og lagde en annen type (se oppskrift under). Vi hadde på forhånd planlagt at vi skulle spise kalkun i tre dager, såpass mye kjøtt regnet vi med at fuglen haddepå seg.


Men det varte og rakk. Det ble kalkun på fredag, lørdag, søndag, mandag... og tirsdag! Fem dager i strekk, de to siste dagene med ertestuing som tilbehør (forøvrig bare poteter og fløtesaus). Vi ble på tirsdagen bittelitt lei av kalkunmiddag, men vi ser ikke bort i fra at vi kan gjøre noe liknende igjen. Det blir jo faktisk både billig og enkelt med tanke på at jobben gjøres første dagen, og så er det bare å varme opp de neste dagene.

Inspirert av mine bløtkaker hadde jeg funnet på en oppskrift til stuffing som jeg ville bruke. Resultatet ble ikke så mye stuffing, mer en slags salat. Egentlig er det en mellomting mellom engelsk brødpudding og salat. Her er oppskriften:
  • 4 skiver loff som ristes i brødrister
  • 3-4 never med valnøttkjærner
  • Ett eller to epler som hakkes i små terninger
  • En pose tørkede aprikoser
  • En pose tørket blandet frukt
  • 4 egg som som blandes med litt melk
  • 1 hakket løk
Alt hakkes i småbiter og legges i en ildfast form. Hell over eggeblandingen og rør om slik at alt får litt fuktighet på seg. Sett formen i ovnen i ca 20 minutter. (Man kan også ha ost oppå, men det hadde ikke vi.)

Resultatet blir noe som likner engelsk brødpudding. Har man veldig mye egg oppi, blir det mer som en tjukk omelett.

Til helga har vi planlagt hjemmelagd pizza. Blir nok ikke noe kalkun på en stund...

Ingen kommentarer: