søndag 27. juni 2010

Meny uke 25

Jeg skriver visstnok endel om mat her på bloggen. Det kommer delvis av at det ikke er så mye spesielt som skjer (Sundsvall er en rolig by og vi er et rolig par) men også at vi bruker ca 16% av vår våkne tid på mat. Jeg har regnet ut at det å planlegge mat, kjøpe inn mat, lage mat, spise mat og vaske opp (eller plukke ut av oppvaskmaskinen) tar over 18 av ukas ca 112 våkne timer. Det tilsvarer ca 16% av våken tid. Hvis man i tillegg regner med alle de timene man må jobbe for å tjene inn penger til mat, blir det bortimot dobbelt så mye. Baking av kaker, muffins og desserter er ikke inkludert, ei heller rene kaffepauser. Hvis man så ser på antall innlegg i denne bloggen som handler om mat, så er det ca 18%, altså litt mer enn 16%, så temaet mat er med andre ord ganske riktig representert!

Sånn så menyen ut i uka som gikk:

Mandag: Varme ostesmørbrød
Tirsdag: Kjøttbullar og spagetti
Onsdag: Pytt i panne
Torsdag: Kjøttbullar og ris
Fredag: Sild og poteter (tradisjonell midtsommermat)
Lørdag: Lasagne
Søndag: Blodklubb

 Blodklubb

Lørdager og søndager har vi svensk fika på ettermiddagen. Denne lørdagen ble det (kjøpt) kringle med vanilje- og pistasjkrem, mens det på søndag ble hjemmelagde kanelboller.

Når det gjelder blodklubb så er dette første gangen jeg / vi lagde dette selv. Det har jo alltid vært mormor som har laget blodklubb. Jeg vet ikke hvor det kom fra, men en dag fikk jeg plutselig lyst på blodklubb. Oppskriften var ikke helt den samme som mormor sin (vår oppskrift hadde rugmel isteden for hvetemel, og raspede poteter). Ellers serverte vi med sirup, sukker og tyttebær. Det ble ikke ikke helt det samme som mormor sin klubb, men vi skal prøve en gang til neste år! Etter blodklubben så vi selvsagt en Dracula-film, nemlig den opprinnelige filmen fra 1931 med Bela Lugosi.

Lasagnen må også kommenteres; man får kjøpt både ferdig lasagne og halvfabrikat, men her i huset foretrekker vi hjemmelaget mat så vi lager det meste selv. Lasagneplatene og kjøttdeigen må selvsagt kjøpes (vi orker ikke lage vår egen pasta, selv om det er mulig), men ellers lager vi vår egen tomatsaus av tomater, løk, hvitløk, sopp og krydder. Det er sausen som er viktigst, og i italiensk mat skal det være ekte tomater, ikke kjemisk Torosaus som smaker kjemisk tomatsuppe! Dessuten er det faktisk både enklere og billigere med moste tomater enn med posesaus. Tre fluer i én smekk!

Ingen kommentarer: