fredag 5. november 2010

Billig, billigere, Sverige

Sverige er jo kjent for de fleste som landet med billig kjøtt, tobakk og alkohol. Men også godis, spesielt løsvektsgodteri. Med andre ord, alt som er usunt, i følge mange. Vi merker jo ikke så mye til det billige kjøttet, siden vi ikke sammenlikner det til daglig med norsk kjøtt, og alkohol og tobakk bruker vi ikke, så der er det ikke mye å spare for oss. Men godteri må vi alltid ha litt av i skapet - Leelene er jo en godisgumma, hvertfall i helgene, og jeg vil ha litt i reserve i tilfelle jeg får føling midt på natta (det skjer 2-3 ganger i måneden). Ok da, jeg innrømmer at jeg tar en lakrisbåt eller to på lørdagen, jeg også.

Fire minutters gange unna leiligheten vår ligger det en godisbutikk med ca 500 sorter løsvektsgodteri. Vi handler ikke der så ofte, men prisen ligger på ca 9 SEK hektoet (ca 7.65 NOK) som uansett er en bra pris. I en stor matvarebutikk som ICA ligger godteriet på 7.99 SEK (6.8 NOK). Det har hent at ICA før påske og jul skuffer unna godteri til 2.99 SEK (2.50 NOK). Den billigste faste prisen jeg vet om her i traktene er en storkiosk hvor du betaler 5 SEK hektoet (4.2 NOK) hvis du handler andre ting for mer enn 100 kroner.

Men i dag, da vi gjorde vår vanlige fredagshandling på ICA, kostet løsvektsgodis 0 kroner kiloet for hver 200 kr man handlet for. Altså betalte man ingenting for 1 kg godis hvis man handlet andre ting for 200 kr. Eller man kunne få 2 kg godis gratis om man handlet for 400 kr. Eller 3 kg gratis for 600 kroner. Og så videre. Vi handlet for 414 kr så dermed fikk vi med hjem 2 kg gratis lakrisbåter, myk karamell, skumbiler, gelefrosker, krempraliner, og alt hva det nå er.

Selv ikke her i Sverige har jeg sett så billig godteri før! Tilbudet kom veldig passelig, for vi var offisielt tomme for godteri i skapet, og Leelene hadde fryktet en helg, eller til og med flere helger, med gamle nøtter og tørkede fiken fra jula som eneste belønning. Den bitre sjokoladen med 99% kakao ville hun heller ikke ha.


Vi porsjonerer alltid ut godteri så det blir ikke noe overspising, men uansett er det morsomt å gjøre et kupp. To kilo godteri ville i Norge kostet kanskje 200 kroner.

Nå venter jeg bare på hvilken butikk som blir den første til å gi bort gratis frukt og grønnsaker til de som kjøper andre varer for 200 kr!

Når man tenker på disse prisene, er det ikke tilfeldig at Sverige er offisielle verdensmestere i å spise gofteri. Hele 17 kilo dytter alle svensker i seg hvert år, gjenomsnittelig. Nordmenn ligger på delt 3. plass sammen med Tyskland, med 15 kilo per person, så vi er ikke så veldig mye bedre. I Frankrike spiser man bare 8 kilo per år. Hvis du synes 17 kilo er mye, så kan du sammenlikne det med hvor mye penger du bruker på smågodt hver uke. Hvis du kjøper smågodt for ca 30 kroner i uka i Norge, så er du oppe i 16 kilo per år! Sjokolade må også regnes inn, så smågodt for 15 kr og en sjokolade for 15 kr blir også ca 16 kilo. Så pass på, det er ikke sunt å slå svenskene i godteri-VM! Men så var det også svenskene som oppfant lösgodis i sin tid.

Hvis du nå ble sugen på godis, kan du bestille ekte svensk godis fra candyfromsweden.com
  

1 kommentar:

Nissemor sa...

Dette er for godt til og være sant, så ut og handle mat og ta med godis til jul.... hi hi