mandag 16. mai 2011

RIP Bella

Den ene av Leelenes to (nesten hvite) rotter døde natt til i dag. Bella ble 14 måneder gammel, og døde etter et par ukers sykdom.

Også rotter som holdes som kjæledyr kan få en rekke sykdommer, men nøyaktig hva som feilte Bella vet vi ikke, for vi rakk ikke å ta henne til veterinær før hun gikk bort. For noen uker siden begynte hun å bli magrere enn normalt, men siden det ikke er uvanlig at vekten går litt opp og ned, satte vi henne på fetekur med ekstra god mat, for eksempel leverpostei eller brødbit dyppet i matolje. Men etter en ukes tid fikk hun problemer med å bruke frambena til å holde maten, og fikk problemer med å gå. Dessuten vet vi ikke om hun ble blind eller ikke - noen ganger reagerte hun som om hun var blind, andre ganger ikke. De siste tre dagene fikk hun også problemer med bakbena. Dette var fredag kveld, og vi måtte uansett vente til mandag med å skaffe veterinær. Men på mandag kveld ble hun så svak, mager og slapp at vi skjønte at det sang på siste verset. Vi hadde tenkt å ringe veterinæren dagen etter, men ved 04-tiden natt til mandag trakk hun sitt siste sukk, og vandret hen til ostehimmelen. Utrolig nok ga hun ikke fra seg et eneste pip så lenge hun var syk, heller ikke når vi plukket henne opp for å gi mat, vaske bort neseblod eller kose med henne. Rotter har som instinkt at de ikke skal gi lyd fra seg, men de sier fra med lyder dersom noe er ubehagelig. Bella var musestille, jeg mener rottestille, noe som kan tyde på at hun ikke hadde det altfor vondt.

Bella var lillesøster til Maja, og var også fysisk mindre. Hun var mindre glupsk på mat, og det at storesøster stjal maten hennes, kan ha noe med saken å gjøre. Maja er nå alene tilbake i buret, og er god og rund som en rotte skal være, og har ingen spesielle symptomer. Men Leelene mener hun allerede viser tegn på ensomhet, for eksempel er hun mindre aktiv. Rotter er intelligente flokkdyr og de fleste rotteeiere mener de har følelser på linje med hunder. Så nå skal vi dulle ekstra med Maja, og sørge for att hun ikke føler seg altfor ensom.

1 kommentar:

mamma sa...

Leit med Bella, hun ble tatt godt vare på den tiden hun var her.