søndag 11. desember 2011

Julebord

Tradisjonen tro dukes det en helg i desember til julebord. Svensk julebord, altså. Og det starter ved frokosten. På grunn av mangel på skikkelig snø, får man prøve å spise seg til julestemning.

Julebordet har i grunnen vart i hele helga, og startet med frokost i går, med egg, stekt pølse, fikenmarmelade, ovnsbakt grov leverpostei, klementiner, vørtebrød og juleknekkebrød med smak av krydderpepper. Nytt for i år var dessuten hjemmelaget pæresyltetøy. Pære er undervurdert som syltetøy, og er jo veldig enkelt å lage selv. En dæsj ingefær setter prikken over i'en.

Så ble det pepperkaker til fika (kaffepause). Kjøpte pepperkaker riktignok, fordi det ikke er blitt tid til å lage egne, men de går ned. Pepperkaker er kanskje de eneste kjøpejulekakene jeg synes er ganske gode.

Ikke julebordet i Strandvägen, men det kunne vært det!
Til julebordets middag ble det servert svenske tradisjonsretter, altså et slags koldtbord med Jansons fristelse, kjøttbullar, sossiser, og sild. Og for ikke å glemme, juleskinke, glasert med grov sennep og honning etter oppskrift av Ernst Kirchsteiger, en TV-fyr som er en kombinasjon av Blomster-Finn og Eyvind Hellstrøm. Merkelig nok ble julemusten glemt denne gangen, selv om det er innkjøpt. Det blir vel å bælme litt ekstra til jul!

Og siden det er så mye av all julematen, strakk julebordet seg over hele helga, kan man si. Er jo veldig enkelt med koldtbord, bare å sette fram!

Førjulsribbe blir det ikke i år, så selve Julematen med stor J får spares til julaften.
  

Ingen kommentarer: