mandag 26. mai 2008

Indiana Jones 4Har nå sett den fjerde og helt nye Indiana Jones-filmen på kino; Kingdom of the Crystal Skull. Det er nesten 20 år siden den forrige filmen kom i 1989, og 27 år siden den første. Harrison Ford er dermed blitt litt eldre, men svinger seg fortsatt friskt mellom skumle kommunister, hulezombies, mordermaur, buldrende fossefall, atombomber.... og som ikke det var nok, mister han jobben som professor på Universitetet.

Filmen har forsøkt å fornye seg litt, og trekker inn ting som var aktuelle i 1957 der filmen utspiller handlingen. Dette fører til mye eventyr og overdådig action, men avslutningen blir bare tullete. Skal ikke avsløre detaljer for dem som ikke har sett filmen, men sånt hører ikke hjemme i et gammeldags matinéeventyr, som Indiana Jones er.

For mye bruk av dataeffekter (såkalt CGI) gjør at filmskaperne ikke klarer å se begrensninger lenger. Alt skal bli større, bedre, voldsommere, flottere og.... enda større. Det er synd. En gang var Steven Spielberg og George Lucas blandt de mest kreative innen eventyrfilm, og de var det over en lang periode, fra midten av 70-tallet til inn i 90-tallet. Nå går de i samme fella som alle som lager eventyr og science fiction.

Men, filmen er ikke fullstendig dårlig. Godt gammeldags eventyr ødelegges ikke så lett. Indiana Jones 4 får terningkast 4 - og da ser jeg bort fra effektene (som er en "sykdom", og sykdom kan man jo ikke noe for).

P.S: Det må legges til at billettprisen for kinofilm er stiv her i Sundsvall; 100 kr! Derfor er det morsomt at vi har kjøpt kinobilletter for 66 kr stykk fra Husleieforeningen, som vi er medlem i. 34 kr i rabatt per billett er ikke dumt!

Ingen kommentarer: