onsdag 28. mai 2008

Nam-nam!

De siste par månedene har Leelene og jeg fått smaken på hjemmelaget falafel. Dette er arabisk vegetarmat laget av kikerter. Velsmakende, sunt, billig og kan varieres i det uendelige. Siden det var litt tid, ca 45 - 60 minutter avhengig av rutiner og assistanse, alternerer vi om å lage maten.

Prinsippet er enkelt (for to voksne eller tre småspiste personer):
  • La 3 dl kikerter (tørkede, hermetiske) ligge i vann natten over, eller minst 8 timer.
  • Sil av vannet
  • Legg så kikertene i en kjøkkenmikser, sammen med 1 hakket løk, 1 egg, 3-4 ss vann, grønne maturter (persille, dill, gressløk), krydder (salg, pepper, karri, grillkrydder, det meste går), hvitløk.
  • Mos/hakk/kjør blandingen til du får en grov løs deig, nesten som grov marsipandeig
  • Sett på stekepanna og ha olje og/eller smør i
  • Bruk en spiseskje og lag "kaker" på størrelse med ca to femkroner. Når du legger dem i panna, press dem litt flate slik at stekeflaten blir større, og for at de ikke skal bli rå i midten
  • Stek falaflene gyllenbruneVi har av og til coscos, bulgur eller ris som tilbehør, men ellers bruker vi bare salat og god sennep til, da blir det lav GI og enda enklere/billigere/raskere. Kan brukes som vegetarisk versjon av kjøttkaker med saus og poteter, tror jeg også.

Kjøpefalaflene (som på bildet) er ofte frityrkokt og inneholder mye fett, så de ville jeg holdt meg unna.

Bitene smaker best når de er varme men man kan servere dem i romtemperatur en time eller to etter steking. Tåler kjøleskap over natta eller frysing, men mister litt av smaken og spensten da, så fersk konsumering anbefales.

God apetitt!

2 kommentarer:

Oxis sa...

Hermetiske er litt dyrere men de er bløte allerede og kan brukees med en gang, praktiske når mann har glemt å sette dem i vann dagen før :)kikkerter er så godt! nam nam

Glenn sa...

Det har hendt at vi har glemt å legge dem i vann, ja..... bør vel ha noen hermetiske i hus, men er blitt fortalt at de er ikke så bra å bruke.