torsdag 29. mai 2008

Rare ting i Sverige

Jeg tror de fleste nordmenn oppfatter Sverige som et land som er nesten helt likt Norge. Men forskjellene er flere og større enn man kan få inntrykk av av å se på Astrid Lindgren-filmer! Skal ta for meg noen av forskjellene i senere innlegg, men her kommer noen ting som jeg merker er rart og anderledes:
  • I Norge er andelen innvandrere 9,7%, mens i Sverige er den på ca 18%, altså nesten en femtedel av befolkningen
  • Blir man arbeidsledig, får man ikke ordentlige dagpenger automatisk. I Sverige bør man nemlig kjøpe en arbeidsledighetsforsikring som kalles a-kasse. Den kan koste 2-3-400 kr i måneden, og må betales av deg selv. Uten den forsikringen får man 320 kr per dag i dagpenger, mens har man forsikringen kan man få opptill 620 kr/dag (men man må ha vært medlem i minst 12 måneder først).
  • I Sverige er alle "feminister" som kjemper for kvinners rettigheter. Man har til og med et politisk parti, Feministisk Initiativ. I Norge er "feminist" nesten et skjellsord som dekker militante mannshatere. Nordmenn er for likestilling, mens i Sverige prater man nesten bare om "kvinners rettigheter", og den debatten pågår hele tiden og overalt, ikke periodevis som i Norge.
  • Det er lettere å prute i butikkene i Sverige, og man kan snike til seg bonuser eller ekstra tjenester. For eksempel kan man få gratis påfyll av kaffe, eller salat og drikke er inkludert i prisen om man spiser på en pizzeria.
  • Svenskene har en times lunchpause, og da skal det spises varm mat, gjerne middag i en kantine eller oppvarmede middagesrester. Nordmenn har kjedelig matpakke og 30 minutters pause. I tillegg har svenskene sin "fikapause" som er kaffe og kanskje en bolle eller kringlebit, helst skal dette være to ganger om dagen.
  • Man har ikke fastleger, eller lokale legekontor, eller legevakt. Isteden har man såkalte vårdcentraler som er åpne på dagtid, der treffer man først en ordentlig lege, deretter følges man opp av sykepleiere. Har man uflaks, er det ikke engang samme lege som har "din sak" fra gang til gang det kreves noe mer, men ulike leger. Er det noe alvorlig og akutt, må man reise til nermeste sykehus.
  • Sverige har dobbelt så mange innbyggere som Norge, og de er mer konsentrert i byer. Det gir seg utslag i stor konkurranse om kunder (som betyr bedre tilbud), bra infrastruktur, tjenester og produkter vi ikke finner i Norge (hvertfall ikke over alt) og stor variasjon og bredde.
Disse tingene skal jeg gå inn på mer siden. Det er mye rart i Sverige!

Ingen kommentarer: