søndag 20. desember 2009

20. desember

I dag er det siste helg før julen setter inn. Vi har derfor bestemt at vi skal ha et svensk julebord hele helgen. Altså julebord til middag. Et svensk julebord er for en nordmann mer et koldtbord med varme og kalde retter, brød og pålegg. Juleskinke er standard, men den er ikke som den norske svinesteika. Svensk juleskinke er ferdig kokt og skal bare varmes opp i ovnen, eventuelt med litt sennep på. Vi kjøpte en skikkelig svensk juleskinke som vi glaserte i går og som vi varmer opp i dag. Resten blir middag på nyåret. I tillegg har vi de tradisjonelle köttbullarna, prinskorv, rødbetsalat, sylte (som ikke er som norsk sylte, men mer som en blanding av lungemos, leverpostei og cabaret) og julmust (brus med smak av humle, litt som øl). Ofte har man også ulike typer sild, Jansons Fristelse, gravlaks, og dopp i grytan (brød som dyppes i kraft fra skinka), men det er begrenset hvor mye to personer orker å spise. Vi forsøkte å få tak i tynnribbe for å lage den på Eivind Hellstrøms vis, men tynnribbe finnes nok ikke i Sverige. Og så kjøpte vi en appelsingløgg, bare for moro skyld. Svensk julegløgg er av vin-typen, litt mer tysk glühwein enn norsk søt gløgg med mandler i.

Det tok forresten lang tid før snøen kom. Nå er det lørdag 20. desember og snøen kom på mandag og tirsdag. Det er såpass kaldt at den blir liggende, så julestemningen sniker seg innpå. Leelene har dessuten bakt krumkaker, eller rullrån som de heter her. Hun serverte dem til noen folk på et møte, og alle synes de var kjempegode. Leelene synes det var så morsomt å lage krumkaker at hun vil lage en dose til!

Vi har i tillegg, etter nesten tre ukers planlegging, fått opp litt julepynt. Så det lakker og lir uten tvil!

Ingen kommentarer: