søndag 5. desember 2010

Julestri

I går (lørdag) var det kick-off for årets jul her i kåken. Egentlig har vi planlagt julegaver i flere måneder allerede og kjøpte inn de første julegavene i august, men det er først nå det "tar av". Riktignok var vi på skyltsøndag forrige helg, men det var mest åndelig og ikke så mye praktisk. Julestria består delvis i å kjøpe inn gaver, delvis i å lage noen hjemmelagede, og delvis å pynte og bake kaker. Siden vi skal reise bort i jula så pynter vi ikke kjempemye, men noen nisser må jo komme ned fra loftet. Forresten, her i Sverige sier man at man har "tomtar på loftet" når man er helt tullerusk, men det tror jeg er noe helt annet.

Julestria ble altså startet i går og vi innledet med en ekstra god frokost, bestående av kokt egg, stekt pølse, fikenmarmelade, toast, juleknekkebrød, vørtebrød (julekrydret brød), ost og andre godsaker. Jeg er ingen morgenfugl men stod likevel opp før Leelene våknet og stelte i stand en koselig frokost med levende lys og te i koppen før hun søvning som en sokk kom tuslende.

Deretter gikk turen til shoppingbyen Birsta der vi handlet inn mye av det som står på lista. Det må sies at lista ikke er helt ferdig, så mer shopping kreves siden, men vi kom et stykke på veien. Leelene konkluderte med at "eldre mannfolk og bitte små bebiser er det vanskelig å finne gaver til", uten sammenlikning forøvrig. Visstnok har Leelene pønsket ut alle mine gaver allerede, så heldigvis faller jeg ikke i kategorien "eldre mannfolk" ennå, selv om Leelene påstår hun ser grå hår i skjegget mitt (hun tror ikke på at jeg sparer til nisseskjegg).

På kvelden satte vi opp en ny julestjerne, siden den forrige var utslitt. Vår stjerne er av papirtypen på fot, med sølvdetaljer og hull til lyset. Stjerna står i stuevinduet som vender mot havet, siden det er et vindu som det er praktisk at akuratt stjerna står i, selv om flere folk ville sett en lampe i andre vinduer. Men det er mer koselig for oss som bor her at julestjerna står i det rommet vi bruker mest.

Julestemningen sniker seg også inn via julekalendrene på TV. Siden vi ikke har en fysisk kalender på veggen, får vi ty til "dumburken". I denne sammenheng kan vi observere at nordmenn er mer tv-kalenderinteresserte enn svenskene; hele fire serier går på norsk tv, mens svenskene har bare én serie, til tross for at de er dobbelt så mange tv-seere. Visstnok er julekalenderserier på tv en fenomen spesielt for Norge og Danmark, og er ikke vanlig i resten av verden. NRK startet trenden med Jul i Skomakergata i 1979 (fortsatt den beste julekalenderen) og jeg synes det er en koselig tradisjon, selv om mange av seriene er mest for barn.

Når det gjelder julekaker så har vi noen få klassikere vi alltid lager, men i år hadde jeg tenkt å se om vi kan finne på noe nytt som vi ikke har bakt før. Småkaker sannsynligvis. Men vi har ikke kommet fram til noe ennå. Pappa foreslo sandkaker eller sånne med mandler på, men vi kom ikke fram til hva de heter. Det mangler ikke akuratt på muligheter!

Julestri er stressetid heter det, men vi stresser ikke - hemmeligheten ligger i å planlegge på forhånd. Da kaster man ikke bort tid og krefter på å vurdere, undersøke og forkaste idéer, men kan gå rett på det man skal kjøpe eller gjøre. Man kan også lettere skrelle bort unødvendige ting om man har en plan. I selve shoppingøyeblikket er det selvsagt viktig å kunne være impulsiv i tilfelle bedre idéer dukker opp. Kanskje julestria er mer arbeidskrevende for de som har barn eller skal arrangere jul med stor familie, men man må alltid tenke gjennom ting, det er mitt mantra. Da går det så meget bedre!

Neste helg blir det mer shopping og juleverksted, i tillegg til at vi skal ordne svensk julebord for oss selv, med skinke, Jansons fristelse, egg, hjemmelagde kjøttboller, prinskorv (sossiser) og julmust. Da blir det endelig jul, synes Leelene (jeg må vente på ribba!).

Ingen kommentarer: