onsdag 4. april 2012

Påskedagbok - 4. april

Onsdag før påske, en litt anonym dag på vei til selve påsken. Dagen har ingen offisiell status i påsken, og må ikke forveksles med askeonsdag, som kommer ca 6 uker før påsken.

Egentlig har det ikke skjedd så mye i dag. Jeg har sett mer krim på TV og Leelene er fortsatt forkjøla, så hun leser bøker på soverommet, eller "sover seg frisk". Pratet med påsketuristene på Rotberget, de hadde vært i Torsby (som vanlig) og krangla om hvordan man skal bruke hyttedoen. Høres ut som en vanlig påske der, altså :-)

Siden denne onsdagen er så kjedelig, kan jeg jo fortelle litt om påsketradisjonen om påskeharen. Påskeharen er en harefigur som brukes som symbol og dekorasjon i den folkelige påskefeiringa i flere vestlige land, særlig i forbindelse med leker med påskeegg. Men haren har ikke noe med den religiøse feiringen å gjøre.

I blant annet Tyskland, Storbritannia og USA er det tradisjon for at barna på påskedagen (søndag etter påskeaften) leter etter påskeegg som påskeharen skal ha gjemt i hus eller hage. Slike påskeegg blir lagt ut av de voksne og var tidligere hønseegg dekorert med maling, men er nå oftest sjokoladeegg eller pappegg fylt med godteri. Men hvor kommer tradisjonen fra?

De moderne fortellingene om påskeharen som eggutlegger skal komme fra gammel tysk folketro, og den protestantiske fasten. Det var nemlig sånn at gjennom den lange fasteperioden før påske så bygget det seg opp store lagre av egg, og foreldrene måtte finne på en forklaring til barna hvor alle eggene kom fra. Dermed kom de på at de kunne forklare det med påskeharen. Påskeharen nevnes skriftlig første gang omkring 1680, og beskrives i 1682 av sykdomsprofessoren Georg Franck i den tyske staten Hessen. Han skildrer påskeeggtradisjonen og drøfter de negative helsemessige konsekvensene av den overdrevne eggspisingen.

Men hvorfor akuratt en hare? Man tror det kommer av et dårlig tegnet lam, som ble tolket som en kanin. Den mer populære amerikanske Easter Bunny, som betyr påskekanin, ble innført på 1800-tallet av tyske emigranter til USA, og det er den tradisjonen vi har tatt inn litt til Norge.

Ingen kommentarer: