søndag 1. april 2012

Påskedagbok - palmesøndag

Så var det (nesten) tid for påske. Under normale omstendigheter ville nesa vært vendt mot Norge og Rotberget nå, men forskjellige grunner gjør at påsken 2012 blir i Sundsvall. Litt kjedelig selvsagt, men man kan ikke alltid få i pose og sekk!

Påsken er jo blitt en sekularisert høytid hvor ferie nok er det viktigste, men her i Sverige tar man det ikke så nøye med når påsken er. Den sørlige halvpart av Sverige tar påskeferien i selve påskeuka, som i Norge. Men i det nordlige Sverige tar man påskeferien i uka etter påske! Altså at folk i Nordsverige tar seg fri fra jobben og fra skolen etter 2. påskedag. Denne oppdelingen er laget for at man skal utnytte vinterkulda og snøen på ulike måter. Sørsverige mister jo mye av snøen tidlig og folk der vil jo opp på fjellet så tidlig som mulig. Hvorfor nordsvenskene ikke kan reise på påskeferie samme uka som sørsvenskene vet jeg ikke, men det er jo så mye rart i Sverige!
 
En annen forskjell er at skjærtorsdag ikke er helligdag i Sverige. Man kanskje jobber halv dag, som på julaften, men de fleste butikker har åpent. Svenskene har altså kortere påske enn nordmenn, rent religiøst, men ferien er ofte like lang, en drøy uke.
   

Egg, lammekjøtt og godis er vanlig påskefortæring i Sverige, men i tillegg går det mye i sild, laks, ost og knekkebrød, hvertfall hvis man skal duke på et tradisjonelt svensk påskebord. Marsipan og påskmust, en brun brus med smak av malt og humle, hører også med. KvikkLunsj og appelsiner synes jeg ikke har noen fremtredende rolle i Sverige, spesielt siden de ikke har KvikkLunsj her!

Her i huset er lammelår allerede innkjøpt, påskegodisen ligger klar, og påskekrimmen begynner i morgen!
 

Ingen kommentarer: