torsdag 5. april 2012

Påskedagbok - skjærtorsdag

Skjærtorsdag. Den første ordentlige påskedagen. Navnet kommer fra det norrøne ordet "skira" som betyr å vanske eller rense. Navnet refererer til at Jesus vasket disiplenes føtter denne dagen.

Vi fikk i dag besøk av en søt liten påskekjerring. Ei jente på 8 - 9 år med sminke og skaut. I Sverige har det siden tidlig på 1800-tallet vært tradisjon med påskekjerringer på skjærtorsdag. Ifølge folketroen var påskekjerringer hekser som fløy på koster til møte med djevelen på Bloksberg natta før skjærtorsdag. I Sverige har det derfor vært vanlig at gutter og jenter "går påskekjerring" på skjærtorsdag. Da kler barna seg ut som påskekjerringer med skjørt, forkle og skaut, og går fra dør til dør og tigger godteri. Vi måtte selvsagt gi litt godis, ellers kunne jo "heksa" kaste trolldom på oss! Vi tok et bilde av påskekjærringa, men det ble så dårlig at jeg får bruke dette i stedet:



Skjærtorsdag er fridag i Norge, men ikke i Sverige. For mange nordmenn er det derfor tradisjon å handle i svenske butikker, noe jeg også gjorde i dag. Men jeg handler jo i svenske butikker hver uke!

Pølse og lompe til middag! Desverre ikke grillet på bål i skogen, men stekt på kjøkkenet.
  

Ingen kommentarer: