fredag 6. april 2012

Påskedagbok - langfredag

Enda en stille og rolig dag. Mer krim på TV, og forberedelser til selve påsken.  Leste litt om påsken på internett, fordi jeg synes det er morsomt å vite hvor navn og ord kommer fra. Ordet påske er en tilpassning av navnet på den jødiske høytiden pesach, som feires for å minnes at Moses førte israelittene ut av fangenskapet i Egypt. Pesach, og dermed påske, betyr "å gå forbi".

På engelsk heter det Easter, som kommer fra de gammelengelske Eostre, som igjen kommer fra det oldgermanske (gammeltysk) Ostara, som var navnet på en lysgudinne (se bildet) i Tyskland før vikingtiden. Man tror at lyset, solen og våren ble tilbedt med en festival i april måned, og at kristendommen (igjen) har tilpasset seg, for ikke og si rappet, høytiden. Alltid enklere å lure seg på plass der det finnes en høytid allerede, enn å avskaffe en gammel og innføre en ny!

I dag ble det lammelår til middag. Jeg vet at man egentlig skal ha lammelår på påskeaften, men siden vi er bare to som spiser det, og låret er ganske stort, må vi spre det ut over 2 - 3 dager. Men vi varierer tilbehøret, siden Leelene er litt lei av ertestuing.

   

Ingen kommentarer: